Régóta vártunk már arra, hogy a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló a 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet (továbbiakban: profilrendelet) módosítása megtörténjen. Erre a Magyar Közlöny ez évi 33. számában március 1-jén megjelent 5/2019. (III. 1.) EMMI rendelet keretei között került sor. A módosítással egységes szerkezetű profilrendelet március 2-tól hatályos.

 

Mint ismeretes, a profilrendelet módosítása már a miatt indokolt volt, hogy a 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 1. mellékletének 2017. január 4-én történt hatálytalanításával a mellékletben foglalt termékek patikai forgalmazási lehetősége – a jogalkotó ezzel ellentétes szándéka ellenére – megszűnt. Ezzel kapcsolatban emlékeztetünk arra, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól már korábban kértük a kérdés mielőbbi jogszabályi rendezését, az érintett termékkörök kérdéses jogosultságú patikai forgalmazásával kapcsolatos hatósági kontroll kapcsán a méltányos eljárást, továbbá a gyógyszertárak által elszámolt támogatás jogosságának a jogszabályi korrekcióig történő elismerését.

Másrészt amiatt is indokolttá vált a profilrendelet módosítása, mert a speciális gyógyászati célra szánt tápszer fogalom uniós rendelkezés kapcsán történő megszüntetése és a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer fogalom megjelenése szintén a profilrendelet módosítását indokolta.

A most megjelent módosítás az ezzel kapcsolatos kérdéseket megnyugtatóan tisztázta és emellett a kontingens engedélyes gyógyszerek gyógyszertári forgalmazásának jogszabályi kereteit is megnyugtatóan rendezte.

A most megjelent módosítás az egyeztetéseken képviselt kamarai álláspontot megfelelően tükrözi.

Az alábbiakban közzétesszük

    -  a profilrendeletet módosító rendeletet (Az emberi erőforrások minisztere 5/2019. (III. 1.) EMMI rendelete a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet módosításáról):

A profilrendelet módosító rendelet 19.03.01. 

    -  a módosított profilrendeletet, kékkel kiemelve az újonnan hatályba lépett és áthúzással jelölve a törölt szövegrészeket:

Profilrendelet.2019.03.02.-től

Budapest, 2019. március 3.

Dr. Hankó Zoltán - elnök

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782611

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo