A 2021. november 19-én megjelent 63. számú koronavírus tájékoztatót követően – részben a 2022. január 13-i kormányinfón elhangzottakra, részben a Magyar Közlöny 2022. évi számának mellékleteként január 14-én megjelent Hivatalos Értesítőben közzétett intézkedésekre tekintettel – esedékessé vált a soron következő tájékoztató elkészítése is. Az alábbiakban közöltek figyelembevételét kérem és javasolom valamennyi gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

 

1. Új járványügyi intézkedések

 

Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. január 13-i kormányinfón közölte:

- Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül.

- A 18 éven aluliaknál a két oltás is elegendő.

- A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül fel kell venni ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon.

- A koronavíruson „átesettség” fogalma az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget. A fogalomváltozás miatt nem lesz szükség új igazolványokra, mert a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.

- A negyedik oltással kapcsolatos részletes tájékoztató hamarosan megjelenik.

 

Megjegyzés:


- Az OKFŐ – a Kormány döntésére hivatkozással – január 15-től kezdődően kérte a kórházi oltópontokat, hogy biztosítsák a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltás felvételétől legalább négy hónap eltelt és azt a páciens háziorvosa vagy az oltást végző orvos indokoltnak tartja.
- Amennyiben a gyógyszerészek negyedik oltásával kapcsolatban aktuálissá válik, a Kamara – a korábbiakhoz hasonlóan – a szükséges tájékoztatási és szervezési feladatokat elvégzi.

 

2. Új eljárásrend
(kivonatos ismertetés)

 

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő idei 1. számában 2022. január 14-én jelent meg az országos tisztifőorvos közleménye „a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló” új eljárásrendről. Az eljárásrend gyógyszerészek szempontjából legfontosabb részeit az alábbiakban kivonatosan ismertetem:

 

1. Covid-19 fertőzésre gyanúsnak tekintendő
- Klinikai kritériumok alapján minden olyan személy, akinél jelentkezik az alábbi tünetek közül legalább egy: (1) száraz köhögés, (2) láz, (3) nehézlégzés, (4) hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara;
- Epidemiológiai kritériumok alapján minden személy, ha az alábbi három epidemiológiai kapcsolat közül legalább egy fennáll: (1) a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt COVID–19 fertőzött személlyel (ez a lappangási idő), (2) a tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan bentlakásos szociális/egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol az új koronavírus szempontjából veszélyeztetett személyeket gondoznak, (3) olyan területen járt vagy él, ahol fennáll a közösségi terjedés;
- Laboratóriumi kritérium alapján (1) SARS-CoV-2 nukleinsav kimutatása klinikai mintában vagy (2) SARS-CoV-2 antigén kimutatása klinikai mintában.

 

2. Gyanús eset
- minden olyan személy, akire teljesülnek a klinikai kritériumok ÉS fennáll az epidemiológiai kapcsolat, vagy
- minden olyan személy, akit a kezelőorvos szakmai tudása és tapasztalata alapján gyanús esetnek minősít.

 

3. Megerősített eset
- minden olyan személy, akire teljesül legalább az egyik laboratóriumi kritérium.

 

4. A gyanús és a megerősített eset elkülönítése kötelező
- A gyanús, enyhe tünetekkel bíró beteg otthoni elkülönítésére az egészségügyi szolgáltató (alapellátás, járóbeteg-szakellátás) utasítása alapján kerül sor.
- A SARS-CoV-2 kimutatására irányuló antigén gyorsteszt (a továbbiakban: Ag gyorsteszt) vagy PCR (a továbbiakban: PCR) laboratóriumi vizsgálat pozitív eredménye esetén kerül sor határozattal történő hatósági intézkedésre.
- A COVID–19 fertőzött otthonában/tartózkodási helyén kerül elkülönítésre. A tünetek esetleges későbbi progressziójának, a beteg állapota romlásának időben történő észlelése érdekében az otthoni elkülönítés során a kockázati csoportba tartozó személyek állapotának háziorvos általi folyamatos figyelemmel kísérése szükséges.
- Amennyiben a beteg állapota miatt kórházi ellátást igényel, illetve az otthoni elkülönítése nem megoldható, akkor az aktuális beutalási rend szerint történik a betegintézményi elhelyezése és elkülönítése.

 

5. Otthonában elkülönített beteg/fertőzött izolációjának megszüntetési kritériuma
A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

 

Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

 

6. COVID–19 fertőzött, közvetlen betegellátásban résztvevő, egészségügyi dolgozók, szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozók munkavégzésére vonatkozó korlátozás feloldása
Amennyiben az egészségügyi/szociális dolgozó klinikailag gyógyult, vagy COVID–19 fertőzése tünetmentesen zajlott, akkor a munkavégzéshez (a közvetlen betegellátásban való részvételhez, közvetlen ápolási tevékenységhez) történő visszatérés feltétele egy Ag gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye (a mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 7. nap). A tünetek megjelenését/fertőzést igazoló mintavételt követő 15. napon negatív eredmény nélkül is fel kell oldani a foglalkozástól való eltiltás rendelkezései alól, munkahelyére visszatérhet, és keresőképessé nyilvánítható az egészségügyi dolgozó/szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozó.

 

7. Diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálatok
- SARS-CoV-2 Antigén (Ag) gyorsteszt:
o pozitív → nincs szükség további vizsgálatra, igazolt a fertőzés
o kétes/nem értékelhető → PCR
o negatív → PCR vizsgálat kezdeményezhető az ellátó orvos döntése alapján 

 

- SARS-CoV-2 PCR vizsgálat:
o pozitív → nincs szükség további vizsgálatra, igazolt a fertőzés
o negatív → ha a gyanú fennáll, előző mintavétel után legalább 48 óra múlva ismételt mintavétel
A PCR vizsgálatot végző laboratóriumok (mind az NNK által kijelölt, mind a többi, akár térítéses vizsgálatot végző laboratóriumok) kötelesek az általuk végzett vizsgálat eredményét – függetlenül annak pozitív, negatív vagy kétes minősítésétől – interfészen keresztül – feltölteni az OSZIR mikrobiológiai alrendszerébe.

 

- SARS-CoV-2 antigén teszt alkalmazása esetén
Amennyiben a teszt eredménye negatív, PCR vizsgálat kezdeményezhető az ellátó orvos döntése alapján. PCR vizsgálat kezdeményezése esetén a mintát a másik orrnyílásból és a garatból kell venni, és be kell küldeni a kitöltött beküldő lap kíséretében a területileg illetékes laboratóriumba.
Az Ag gyorstesztet végző egészségügyi szolgáltatók kötelesek az általuk végzett Ag gyorsteszt pozitív eredményét az OSZIR fertőző beteg bejelentő rendszerébe rögzíteni.

 

8. Teendők a beteg környezetében

- A COVID–19 fertőzöttel kontaktusba került személyek
A hatóság által ismert, igazolt COVID–19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került személyeket az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 5. napon az érintett Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén a járványügyi megfigyelés feloldható.

 

- Járványügyi érdekből végzett, nem betegeknél történő mikrobiológiai vizsgálat
Kötelező a vizsgálat elvégzése az egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátott/gondozott vagy dolgozó tünetmentes ismert szoros kontaktoknál. Ezeknél a személyeknél Ag gyorsteszt elvégzése kötelező. Amennyiben a szoros kontaktnak minősülő személy az Eljárásrend 3.3 pontja (Járványügyi megfigyelés szabályai – lásd lentebb) alapján mentesül a járványügyi megfigyelés alól, az Ag gyorsteszt negativitása esetén PCR vizsgálat kezdeményezhető az ellátó orvos döntése alapján. Amennyiben a szoros kontaktnak minősülő személy az Eljárásrend 3.3. pontja (Járványügyi megfigyelés szabályai – lásd lentebb) alapján nem mentesül a járványügyi megfigyelés alól, az egészségügyi/szociális ellátórendszerben – a karantén alóli az 5. napon negatív Ag gyorsteszt eredménnyel történő esetleges felmentéstől függetlenül – a közvetlen betegellátáshoz történő visszatérés feltételeként a 7. napon történjen Ag gyorsteszt elvégzése.

 

- Járványügyi megfigyelés
A szoros kontaktok otthonukban kerülnek járványügyi megfigyelésre, amennyiben erre lehetőség van. Az intézkedést a kontaktszemély egyedi körülményeire adaptáltan kell meghozni olyan módon, amellyel biztosítható a fertőzés további terjedésének megelőzése.

 

Az otthonában elkülönített, enyhe tüneteket mutató beteg családi szoros kontaktjai elkülöníthetők ugyanabban az ingatlanban (házban, lakásban), ha ennek feltételei biztosítottak. Amennyiben az otthonában elkülönített beteg családi kontaktjaitól oly módon különíthető el, hogy az a továbbiakban nem minősül fokozott expozíciónak (külön helyiségek, mellékhelyiség használata, külön étkezés stb.), akkor a járványügyi megfigyelés időtartamát az utolsó együtt töltött naptól kell számítani.

 

Ha a járványügyi megfigyelés/zárlat alatt a COVID–19 megbetegedésre jellemző klinikai tünetek jelentkeznek, akkor laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni a COVID–19 fertőzést, és a kontaktszemélyt megerősített esetnek kell minősíteni, és az ott leírtak szerint kell eljárni. A járványügyi megfigyelés/zárlat leteltekor nem kell az intézkedés alá vont személynél laboratóriumi vizsgálatot végezni.

 

Az alkalomszerű kapcsolatba került személyek esetén nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, azonban a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó expozíciót követő 7 napig, a COVID–19 fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék.

 

Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

 

Az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező kontaktszemély figyelmét fel kell hívni arra, hogy az infekciókontroll intézkedéseket, illetve a járványügyi és higiénés szabályokat a továbbiakban is be kell tartania.

 

 

Budapest, 2022. január 17.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK