A november 16-án megjelent 62. számú koronavírus tájékoztatót követően – a Magyar Közlöny 209. számában közzétett kormányintézkedésekre tekintettel – esedékessé vált a soron következő tájékoztató elkészítése is. Az alábbiakban közöltek figyelembevételét kérem és javasolom valamennyi gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

1. Új járványügyi intézkedések

 

- Maszkhasználat: A Kormány „633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról” (MK. 209.) általános előírásként tette kötelezővé az orrot és szájat eltakaró maszkhasználatot. Így a 62. koronavírus kamarai tájékoztatóban javasolt, a betegek figyelmét maszkhasználatra felhívó tájékoztató szövege az alábbiak szerint módosítható: „A gyógyszertárba csak orrot és szájat eltakaró maszkban lehet belépni. Együttműködésüket köszönjük!”

 

- Felmondási tilalom: A Kormány „636/2021. (XI. 18.) Korm. rendelete az egészségügyi szolgálati jogviszonyban és a hivatásos szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról” (MK 209) értelmében „az Eszjtv. hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatónál fennálló jogviszonyát – az azonnali hatályú felmondás kivételével – nem szüntetheti meg”. Ez az intézkedés a gyógyszerészek, asszisztensek közül a kórházakban foglalkoztatott gyógyszerészekre, asszisztensekre vonatkozik.

 

- Emlékeztető védőoltás kötelezővé tétele: A Kormány „637/2021. (XI. 18.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet módosításáról” úgy rendelkezik, hogy

 

o az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak (így a gyógyszerészeknek és asszisztenseknek is) „az emlékeztető védőoltást egydózisú oltóanyag esetén az első dózis felvételét, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózis felvételét követő 180 napon belül” (tehát a védőoltás felvételét követő hat hónapon belül) kötelező felvenni;

 

o azt a foglalkoztatottat, aki a meghatározott határidőig az emlékeztető védőoltást nem vette fel, a munkáltató felhívja, hogy az emlékeztető védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül vegye fel, és annak felvételét köteles – az eredeti rendelkezéseknek megfelelő módon – hitelt érdemlően igazolni.

 

o Annak az egészségügyi dolgozónak, akinél az egydózisú oltóanyag esetén az első dózis felvételétől, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózis felvételétől november 18-án (a rendelet megjelenésének napján) a 180 nap eltelt, az emlékeztető védőoltást 2021. december 10. napjáig kötelező felvenni és ezt hitelt érdemlően igazolni.

 

o Az orvosi szakvéleménnyel igazolt menteség szabályai nem változnak.

 

 

Budapest, 2021. november 19.

 

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783348

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo