Az alábbiakban közöltek figyelembe vételét kérem és javasolom valamennyi, gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

1. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban

 

 

Az influenza elleni vakcináció ügyében gyógyszerpiaci szereplőktől hozzám eljutott információ alapján a közforgalmú gyógyszertárakba a közeli jövőben várhatóan sem 3Fluart, sem Vaxigrip Tetra nem kerül kiszállításra, sem értékesítési céllal, sem saját felhasználásra. Az információt egészségpolitikai vezetők is megerősítették. A rendelkezésre álló védőoltás központi elosztása teszi lehetővé, hogy mindenki számára elérhető és ingyenes legyen.

 

Tekintettel arra, hogy a gyógyszertárakban dolgozók, így a gyógyszerészek, (szak)asszisztensek egyaránt egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül vesznek részt a betegellátásban, különösen fontosnak tartom, hogy életkori megfontolásoktól függetlenül, védőoltásban részesüljenek. Erre egyrészt saját egészségük, másrészt a betegeik védelme érdekében van szükség. A megfelelő gyakorlat kialakításáért különösen a személyi jogos gyógyszerészek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a gyógyszertárban foglalkoztatott szakemberek influenza-védőoltásban részesítését a gyógyszertár környezetében működő háziorvosok vagy a gyógyszertár üzemorvosi feladatait is ellátó háziorvos közreműködésével oldják meg. Erre vonatkozóan a személyi jogos gyógyszerész koordináló feladatvállalását tartom indokoltnak.

 

Az influenza védőoltás kapcsán folytatott egyeztetéseken jeleztem, hogy a reménybeli Covid-vakcina engedélyezését követően úgyszintén indokoltnak tartom, hogy a gyógyszertárban foglalkoztatott szakemberek a védőoltásban elsőként részesülő csoportok közé kerüljenek besorolásra.

 

2. Kérés

 

Ez úton is kérem azoknak a gyógyszertáraknak a személyi jogos vezetőit, amelyeket a koronavírus-járvány miatt átmenetileg bezárni kényszerülnek, jelezzék a Kamara hivatalának vagy területi szervezetük elnökének, hogy az első hullám során kialakított segítségnyújtást megszervezhessük.

 

Budapest, 2020. október 20.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783133

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo