Az alábbiakban közöltek figyelembe vételét kérem és javasolom valamennyi, gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

1. Megjelent a telemedicinális szolgáltatásokról rendelkező jogszabály

 

 

Amint azt az emberi erőforrások minisztere korábban már jelezte, és az 51. számú koronavírus-tájékoztatóban a vonatkozó jogszabály-tervezet kamarai véleményezéséről már beszámoltunk, a Magyar Közlöny 2020. évi 206-os számában szeptember 16-án 33/2020. (IX. 16.) EMMI rendelet számon megjelent és szeptember 17-én hatályba is lép
- az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet és
- az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható járóbetegszakellátási tevékenységek meghatározásáról, az igénybevétel során alkalmazandó elszámolhatósági feltételekről és szabályokról, valamint a teljesítmények elszámolásáról szóló 9/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet
módosítása.

 

A 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet módosítása értelmében:

 

- Telemedicina útján nyújtott egészségügyi szolgáltatás esetén az egészségügyi szolgáltatónak biztosítani kell


o a szolgáltatás nyújtásához a szolgáltató részéről szükséges infokommunikációs eszközt,
o az adott ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket,
o telemedicina ellátásra vonatkozó eljárásrendet és betegtájékoztatót.

 

- Ha

o ez a szolgáltatás internetkapcsolat keretében valósul meg, biztosítani kell
- a szélessávú internetkapcsolatot,
- a megfelelő, stabil adatátvitelt és adatbiztonságot, vírusvédelmet;
o jogszabály az adott egészségügyi eljáráshoz video-kapcsolat alkalmazását írja elő, akkor az infokommunikációs eszköz alatt ezen eszközöket is érteni kell.

 

- A beteg egyértelmű azonosításáról a szolgáltató gondoskodik.

 

- A rendelet hagyományos személyes találkozáson alapuló tevékenységnek nevezi az orvos vagy egészségügyi szakdolgozó és a beteg közötti konzultációt, illetve az orvos és orvos közötti konzíliumot. Ez infokommunikációs eszközön keresztül megvalósítható.

 

- Emellett „ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik”, az egészségügyi adatok infokommunikációs eszköz útján történő továbbítása révén, személyes jelenlét nélkül is,


o diagnózis, terápiás javaslatot állítható fel,
o tanácsadás, konzultáció végezhető,
o betegirányítás látható el,
o beutaló adható,
o gondozás látható el,
o terápia, rehabilitációs tevékenység végezhető,
o gyógyszer írható fel,
o elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszköz írható fel,
feltéve, hogy
o az adott tevékenység végzéséhez a meghatározott feltételek adottak és
o a tevékenység az adott szakterület szakorvosa, egészségügyi szakdolgozója kompetenciájába tartozik.

 

A 9/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet módosítása a telemedicinális ellátások társadalombiztosítási elszámolásának alapvető feltételeit rögzíti.

 

Megjegyzés:
Az új jogszabály, a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napos átmeneti idő lejárta után is, a telemedicinális szolgáltatások körébe sorolva, lehetővé teszi gyógyszerek telefonon történő konzultációhoz kapcsolódó felírását. Ez fokozott felelősséget ró a gyógyszert expediáló szakemberre a gyógyszerbiztonsági validálás és a betegtájékoztatás kapcsán annak érdekében, hogy a gyógyszerhasználati adherencia biztosított legyen és elkerülhetőek legyenek a farmakovigilanciával kapcsolatos nem kívánatos esetek.

 

2. Kézfertőtlenítés

 

Több észrevétel jutott el a Kamarához, melyek szerint gyógyszert kiváltó betegek igénylik, hogy a gyógyszertár betegterében legyen kihelyezve kézfertőtlenítő, amelyet a gyógyszertárba belépéskor használhatnak.

 

3. Kormányzati intézkedések

 

Az 52. számú tájékoztató lezárásakor a médiában szeptember 16-án bejelentett kormányzati intézkedések közlönyben még nem jelentek meg. Amennyiben ezek megjelennek és a gyógyszertárak működését érinteni fogják, egy soron következő tájékoztatóban ezeket ismertetni fogjuk.

 

Budapest, 2020. szeptember 17.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK