Koronavírus kamarai tájékoztató 45.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Nem igazolódott a maszkok tisztességtelen patikai árképzésének vádja

 

 

Mint ismert, az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően egy magát celebnek tartó, Magyarországon sokak által ismert ember szájmaszkok irreális és tisztességtelen áremelésével vádolt meg gyógyszertárakat, amit több médium is átvett. A téma időzítése és tálalása alkalmas volt a gyógyszertárakkal szembeni negatív társadalmi megítélés kialakítására. A gyógyszertárak tisztességtelen piaci magatartása dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter március 19-i kormányinfóján is szóba került, ahol a miniszter – tényként kezelve a vádakat – vizsgálat indítását jelentette be az árdrágító gyógyszertárakkal szemben.

 

Március 20-án a 12. sz. kamarai tájékoztató 7. pontjában beszámoltam arról, hogy a március 19-i kormányinfón elhangzott, tisztességtelen gyógyszertári árdrágításokkal foglalkozó kijelentése kapcsán levelet írtam dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek. A levélben
-  egyfelől tájékoztattam a minisztert, hogy a „Magyar Gyógyszerészi Kamara következetesen képviselt álláspontja szerint a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók, a bennük dolgozó szakemberek pedig egy segítő hivatás tagjaként kötelesek (1) a betegek érdekét szem előtt tartva, (2) a fennálló jogszabályok alapján, (3) az etikai normák szerint végezni a munkájukat. Különösen igaz ez egy veszélyhelyzet idején”,
-  másfelől kértem, hogy „azokról a gyógyszertárakról értesüljek, ahol beigazolódik az indokolatlan árdrágítás, és az egyébként a védőeszközöknél általában drasztikusan megnövekedett beszállítói árakon felüli, nem méltányos árképzést alkalmaznak”, mert ebben az esetben a Kamarának etikai vizsgálatot kell indítani a szabályokat megszegő tagjával szemben.

 

Levelemre május 13-án dr. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára válaszolt. A válasz szerint „a fogyasztóvédelmi hatósági jogkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok a koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetben országszerte a mai napig több mint 200 gyógyszertárban végeztek hatósági ellenőrzést. A hatóságok ellenőrzés alá vonták a megbetegedés elleni védekezéshez szükséges eszközök (szájmaszkok, kézfertőtlenítők, fertőtlenítőszerek, illetve gumikesztyűk) ártörténetét és árképzési gyakorlatát, valamint kiemelt figyelmet fordítottak a vásárlók megfelelő és valós tartalmú tájékoztatására. Tájékoztatom, hogy a hatóságok kisebb – leggyakrabban árfeltüntetéssel kapcsolatos – hiányosságokra hívták fel az üzemeltetők figyelmét, azonban egyetlen esetben sem került sor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző magatartás megvalósulásának megállapítására. A gyógyszertárakban a termékek áremelkedését minden esetben a beszerzési árak nagymértékű emelkedése okozta”.

 

Itt szeretnék utalni arra a május 7-i hírre, amelyet a Kamara Facebook-oldalán korábban már közzétettünk, mely szerint a Gazdasági Versenyhivatal is bekapcsolódik abba az Európai Bizottság koordinálásával elindított vizsgálatba, mely szerint átfésülik az online platformokon a COVID-19 járvánnyal összefüggésben népszerűsített termékek reklámjait. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat és ezáltal megelőzzék, hogy az európai fogyasztók ezek áldozataivá váljanak. Forrás:
https://www.gvh.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020-as-sajtokozlemenyek

 

2. Tesztelés

 

Mivel több kollégánk megkeresett a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas tesztek patikai használatával kapcsolatban, illetve több forgalmazó cég gyógyszertáraknak is értékesíteni akar tesztelésre alkalmas eszközöket, ismételten kértem az OGYÉI véleményét. E szerint
-  ilyen eszközöket a gyógyszertár csak professzionális felhasználóknak (orvos, egészségügyi szolgáltató) forgalmazhat, közvetlenül lakossági használatra nem (ha az „öndiagnózisból” probléma lenne, az értékesítő gyógyszertárat felelősség terhelné), az eszközök megbízhatósága gyártói felelősségi körbe tartozik,
-  az OGYÉI regisztráció lényegében egy notifikáció. A notifikáció előnye, hogy az eszköz kedvezményes áfa-körbe kerülhet.

 

 

Budapest, 2020. május 15.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6806186

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo