Koronavírus kamarai tájékoztató 37.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. E-receptre írható a gyógyászati segédeszközök egy része

 

-  Jogszabály-módosítások:

 

Módosul a 134/1999. (IV. 28.) Korm. rendelet:
A Kormány 155/2020. (IV. 28.) Korm. rendeletével módosította a 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendeletet a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról (MK. 2020. évi 90. szám). A módosítás értelmében a rendelet április 30-tól egy új 2/B. §-sal egészül ki: „2/B. § A 2. § (1) bekezdés alkalmazásában a gyógyászati segédeszközt tartalmazó elektronikus vény esetében az elszámolás alapja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben kiadottként megjelölt vény.”

 

Módosul a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet:


Az emberi erőforrások minisztere a 15/2020. (IV. 28.) EMMI rendeletével módosította a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendeletet (MK. 2020. évi 90. szám). A módosítás értelmében a rendelet április 30-tól


o egy új 14/A. §-sal egészül ki, mely szerint


- (1) A NEAK közleményében meghatározott gyógyászati segédeszköz az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet szerinti elektronikus vényen is rendelhető a beteg kérésére.
- (2) A gyógyászati segédeszköznek az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény szerinti Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez csatlakozásra kötelezett kiszolgálója az (1) bekezdés szerinti elektronikus vényre a gyógyászati segédeszközt kiadja. A kiadás során a gyógyszerek elektronikus vényen történő kiadására vonatkozó jogszabályi előírásokat megfelelően alkalmazni kell.
- (3) A NEAK az (1) bekezdés szerinti közleményét a honlapján és az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapjában közzéteszi.”


o egy új 21. §-sal egészül ki, mely szerint a NEAK az erre vonatkozó közleményét első alkalommal 2020. április 30-áig a honlapján közzéteszi.”

 

-  Az EESZT tájékoztatója:
A rendeletek módosításával párhuzamosan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, mint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője tájékoztató levelet küldött ki a gyógyászati segédeszközök eRecepten történő expediálásában bekövetkező változásokról az EESZT eKapu felületén regisztrált egészségügyi felhasználó intézmények elektronikus címére, melynek az érintettek felé történő ismertetésére a Kamarát is megkérte. A levél az alábbi:

 

„Tisztelt Intézményvezető!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy ágazatvezetői döntés született a kialakult járványügyi veszélyhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE-k), eRecepten keresztül történő rendelésének és kiadásának lehetővé tételéről.

 

A jogszabály kihirdetését követően – a tervek szerint májustól – a gyógyszerek mellett a gyógyászati segédeszközök meghatározott köre is beküldhető lesz az EESZT-be az eRecept jelenlegi szolgáltatásaival. A NEAK az elektronikus úton is rendelhető GYSE listát a honlapján teszi közzé.

 

Ezáltal az EESZT biztosítja a gyógyászati segédeszközök fő felhasználói – a kiemelten veszélyeztetett, több krónikus betegséggel küzdő betegek – számára, hogy minél kevesebb személyes találkozással juthassanak hozzá a számukra szükséges, receptre felírható gyógyászati segédeszközökhöz.

 

Az eReceptek expediálása a megszokott gyógyszeres eRecept szolgáltatások használatával történik, amely az alábbi GYSE-vonatkozású követelményekkel egészül ki (a rendszerszállítók erre felkészítették a patikai programokat):


• a TAJ alapú vagy eRecept azonosító alapú EESZT lekérdezések során minden aktív, elektronikus úton felírt eRecept megjelenítésre kerül (Gyógyszer + GYSE),
• az EESZT-ből történő lekérdezés esetében a T_TIPUS értéke mindig ’1’ (GYOGYSZER), így a GYSE termékek csak a TTT kód alapján azonosíthatók,
• a kiadás során a rendszer jelzi a GYSE eReceptek kiadási tranzakcióját az EESZT felé,
• a felírt vény foglalható és érvényteleníthető,
• a felírt GYSE termékek jogszabály szerinti helyettesíthetősége az EESZT-ben továbbra is támogatott funkció,
• a kiadás során az EESZT-ben a kiadott termék rögzítése is szükséges,
• az eRecepten írt GYSE vények elszámolása a 22-es receptazonosítóval történik,
• a papír alapon rendelt GYSE vények rögzítése az EESZT-ben kiadói oldalon nem szükséges. Elszámolásuk hagyományosan 21-es receptazonosítóval történik,
• azok a gyógyászati segédeszközök, melyek nem tartoznak az elektronikus úton felírható termékek közé, az EESZT-be nem küldhetők be (próbálkozásnál a rendszer hibaüzenetet küld a felíró oldalon).

 

A fent leírtak értelmében kizárólag azon GYSE termékek írhatók eReceptre, melyeket a NEAK honlapján közzétett lista tartalmaz. Az egyéb, társadalombiztosítási támogatással rendelkező GYSE-k továbbra is csak papír alapon rendelhetők.

 

Az elektronikusan felírt GYSE-vények kiváltása jelenleg kizárólag gyógyszertárakban lehetséges, azonban a papír vényen rendelt termékek továbbra is kiválthatók a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál is.

 

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, kérjük szíves együttműködését a GYSE-k fentiekben bemutatott, megújított kiadási folyamatának használatában.

 

Üdvözlettel,
EESZT Üzemeltetés”

 

-  További EESZT információk
A témához kapcsolódóan további információkat az EESZT Információs Portálján a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ oldalon folyamatosan teszünk közzé.

 

-  Megjegyzés:
A Kamara által régóta képviselt álláspont szerint a GYSE-k rendelésének és kiadásának minél hamarabb és minél teljesebb körűen igazodni kell az EESZT rendszeréhez. A korábban kitűzött céldátum már többször is halasztásra került, a legutolsó érvényes csatlakoztatási időpont 2020 vége volt. Ekkorra kell a GYSE forgalmazás teljes rendszerének (beleértve a GYSE-boltokat) az EESZT-integrációt megvalósítani.

Az egyeztetéseken a „foglalás” lehetősége nyitva maradt. A Kamara álláspontja szerint a foglalás intézményével a GYSE-k esetében is a gyógyszereknél kialakult metodikához kell igazodni, ugyanakkor a GYSE forgalmazókat képviselő szervezetek ennek a lehetőségét elvetették, mert sokkal több gyógyszertár van, mint GYSE-bolt, így a gyógyszertárak kedvezőbb forgalmazási helyzetbe kerülnének. A most bevezetett szabályozás a „foglalást” lehetővé teszi.

 

2. Országos reprezentatív epidemiológiai kutatás indul

 

H-UNCOVER (HUNgarian COronaVirus disease-19 Epidemiological Research) elnevezésű országos epidemiológiai kutatás indul május 1-től (és a tervek szerint 2021. májusig tart). Ennek a bejelentésére április 28-án videokonferencia keretei között került sor a Semmelweis Egyetem szervezésében.

 

A videokonferencián


-  két előadás hangzott el (prof. dr. Merkely Béla SE rektor és prof. dr. Vokó Zoltán epidemiológus, a SE Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési központ vezetője), majd
-  a négy orvosegyetem vezetői: prof. dr. Rovó László rektor (SZTE), prof. dr. Miseta Attila rektor (PTE), prof. dr. Berényi Ervin (DE Klinikai Központ igazgató) és prof. dr. Szabó Attila (SE Klinikai Központ igazgató) adtak tájékoztatást a kutatás előkészítésének helyi állásáról,
-  Mag Kornélia KSH elnökhelyettes a kutatás statisztikai módszertanát ismertette,
-  Dr. Oroszi Beatrix az OTH Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztály vezetője epidemiológiai,
-  prof. dr. Jakab Ferenc a PTE Virológiai központ vezetője pedig a koronavírussal kapcsolatos virológiai tájékoztatót tartott.

 

A konferencián elhangzott, hogy a járvány hazai elindulása óta a négy egyetem között a témában szoros napi együttműködés van, ami kiterjed a klinikai és epidemiológiai területekre is. A négy egyetemi és egy országos lefedettségű hazai magánlabor PCR vizsgálati adatait dolgozzák fel és klinikai szempontok alapján értékelik. Elhangzott, hogy az igazolt fertőzések jelentős része nozokomiális jellegű és kisebb része lakossági eredetű. A négy egyetemen és az együttműködő magánlaborban április 26-ig összesen 33.155 PCR tesztet végeztek. A különböző járványügyi kategóriákban a pozitív eredmények száma eltérő, de a trend egyértelműen csökkenő. A tesztelés során 12 ezernél több olyan szűrésre is sor került, ahol a szűrt személy nem volt sem panaszos, sem kontakt személy. Közöttük a pozitív eredmények aránya 0,4%.

 

Az eddigi eredmények szerint


-  a korlátozó intézkedések hatásosak voltak,
-  tömeges fertőzés nem lépett fel és nyájimmunitás sincs,
-  intézeti fertőzések teszik ki az esetek jelentős részét,
-  a PCR és gyorsteszt eredmények is alacsony fertőzöttséget mutatnak,
-  elkezdődhet a lazítás, de folyamatos kontroll szükséges,
-  keresztmetszeti vizsgálat pontos képet adhat a kiindulási állapotról.

 

A négy egyetem által, a KSH szervezésében és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával most induló kutatás célja, hogy többszöri reprezentatív országos klinikai járványügyi felméréssel, objektív keresztmetszeti kép legyen kapható a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról és a járvány dinamikájáról.

 

A vizsgálatba a KSH által kiválasztott 17 778 fő kap meghívást, akik 14 éven felüli, magánháztartásban élő személyek. A kiválasztás az ország régióira és életkorra a reprezentativitást garantálja. A vizsgálat legfeljebb egy éven át tart, egy keresztmetszeti vizsgálat időtartama: 2 hét. A mintavétel helyét és idejét a kiválasztottakkal közlik, akiket a KSH vagy az egyetemek előzetesen értesítenek. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók is segítik, hogy az idősebbeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek ne kelljen elhagyni otthonaikat.

 

Az esetleges fertőzöttség kimutatása céljából orr- és szájgarat mintavételére, valamint vérvételre kerül sor. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, mely képes kimutatni a vírus örökítő anyagát, és a vérsavóból antitestek kimutatására is sor kerül.

 

A vizsgálatban mintegy 1000 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató vesz részt, a lakosság részvétele önkéntes és ingyenes.

 

Megjegyzés:


Egy héten belül immár a második olyan konferencia-esemény résztvevői lehettünk, ahol – legalábbis számomra – egyértelműen kitűnt, hogy tudatos stratégia mentén, a legkülönfélébb tudományterületek együttműködésével, átfogó munka indult a koronavírus megismerésére, a járvány természetének feltárására és a megfelelő hatékonyságú védekezéshez szükséges felsővezetői döntések meghozatalához a megfelelő információk megszerzésére.

 

 

Budapest, 2020. április 29.

 

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782759

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo