Koronavírus kamarai tájékoztató 35.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Videokonferencia a koronavírus-járványról

 

 

Néhány kamarai vezetőtársammal tegnap délután résztvevői lehettünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett „A járványmatematikai és egyéb kutatások szerepe a koronavírussal szembeni védekezésben” c. online tudományos konferenciának.

 

A konferencián előadást tartott:


-  Prof. Dr. Palkovics László akadémikus, innovációs és technológiai miniszter,
-  Dr. Oroszi Beatrix (epidemiológus, járványügyi szakértő), a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője,
-  Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, a SE Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja,
-  Prof. Dr. habil. Jakab Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár, virológus, a koronavírus kutatócsoport vezetője (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, Biológiai Intézet Virológiai kutatócsoport),
-  Dr. Röst Gergely egyetemi docens, matematikus (Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék).

 

A konferencián Palkovics László miniszter elmondta, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az ITM 17 kutatócsoport munkáját fogja össze. Az alábbiakban a www.koronavirus.gov.hu oldalon az ITM által közzétett összefoglalót ismertetem.

 

„Az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg.

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartanak a kutatások szerepéről a koronavírus terjedésének fékezését, az egészségügyi védekezésre való eredményes felkészülést szolgáló beavatkozások megalapozásában. Az esemény célja az, hogy a tudományos élet szereplői és a közvélemény számára lehetőséget biztosítson a kapcsolódó döntések, intézkedések szakmai háttereként szolgáló elemzések, modellszámítások megismerésére.

 

A járvány az első ütemben azt követelte meg, hogy a terjedési sebességének csökkentésével a legrosszabb forgatókönyvvel számolva időt nyerjünk az egészségügyi felkészülésre. Az emberek közötti kontaktusok számának drasztikus visszavágása eredményes stratégiának bizonyult, jelentős részben az állampolgárok felelős magatartásának köszönhetően. A kormányzati intézkedések elfogadottsága és betartása magas szintű, a társadalmi kontaktusok száma településtípusonként különböző mértékben, 70-90 százalékkal csökkent. 2020 áprilisában a napi újonnan megerősített és bejelentett esetszám 14 és 210 között ingadozott Magyarországon. Április 21-ig összesen öt olyan nap volt, amikor 100 fölött volt a bejelentett új megbetegedések száma. Az esetek jelentős hányada azonban néhány zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez köthető. A jelenlegi ismeretek szerint ezeken kívül április első felében naponta 7 és 48 közötti megbetegedést jelentettek, leginkább egy-egy háztartáson belül alakulnak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek megszakadnak.

 

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, hogy a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. A széles körű korlátozó intézkedések fenntartása azonban az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros. A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása. A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével egy hónapja epidemiológusokból, matematikai modellezőkből és az egészségügyi ellátórendszer adatait elemző szakemberekből álló munkacsoportok térképezik fel a járvány terjedésével kapcsolatos folyamatokat, kilátásokat. A kutatók munkáját a társadalmi kapcsolatok alakulását vizsgáló hálózatkutatók és szociológusok is támogatják. A szakemberek kapcsolatban állnak a Jakab Ferenc professzor vezette koronavírus kutatócsoporttal. Munkájukat nagyban segítik a már több mint 350 ezer kitöltésnél járó online kérdőívre adott válaszok is (http://covid.sed.hu), amelynek kitöltésére továbbra is buzdítunk mindenkit.
(ITM kommunikáció)

 

Személyes megjegyzés:

 

-  A konferencián elhangzottak alapján előzetesen jól prognosztizálható és specifikus intézkedésekkel jól „szabályozható” a betegség terjedése. A társadalmi távolságtartás különböző súlyú és különböző társadalmi rétegekre fókuszáló eddigi intézkedései mellett, a járvány terjedésének korlátozására egyéb eszközök is hatékonyan használhatók, illetve ezek alkalmasak lehetnek a társadalmi távolságtartás egyes intézkedéseinek részleges kiváltására is. Így a járvány természetének feltárása mellett a társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásainak együttes elemzése lehetőséget nyújthat a különböző típusú intézkedések megfelelő kombinálására.


-  Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter április 22-i levélben kérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium egyes tagozatait „a mindenkori járványügyi helyzethez igazodó eljárásrend” soron kívüli kidolgozására, „amely meghatározza, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével párhuzamosan milyen módon és milyen sorrendben lehet visszaállítani a járvány előtti egészségügyi rendet, tevékenységeket a készenlét fenntartása mellett”. Dr. Télessy Istvánnal, a lakossági gyógyszerellátási tagozat vezetőjével konszenzusos álláspontunk, hogy a gyógyszerészetet esetleg érintő, társadalmi távolságtartást esetleg „mérséklő” intézkedések során a kihirdetett veszélyhelyzet végéig (illetve a járvány teljes lecsengéséig) a gyógyszerészek megfelelő járványügyi védelmét biztosítani kell, mert a gyógyszerészek és gyógyszertári munkatársaik biztonsága a Kamara számára kötelező prioritás. A Kamara részéről ezt az elvet a vírus megjelenése óta minden intézkedésünkkel és kezdeményezésünkkel következetesen képviseljük.

 

-  Az ITM által szervezett videokonferencián elhangzottak azt az álláspontot erősítik bennem, hogy a vírus által hordozott kockázattal mindaddig számolni kell, amíg a fertőzés megfelelő vakcinával megelőzhetővé, illetve specifikus terápiával gyógyíthatóvá nem válik. Ezért is fontos a gyógyszerészek és gyógyszertári munkatársaik fokozott védelme a továbbiakban is.

 

2. A Fővárosi Önkormányzat az arcok eltakarásáról

 

A főpolgármester bejelentése értelmében április 27-től (jövő hétfőtől) Budapesten mindenkinek kötelező lesz az „arc eltakarása” a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is. A döntés értelmében csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart arccal lehet majd utazni a tömegközlekedés járatain, valamint a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban és taxikban tartózkodni.

 

A közlés – értelemszerűen – nem említi a közforgalmú gyógyszertárakat. Ezzel együtt javasolt, hogy valamennyi budapesti gyógyszertár hasonló eljárásrendet alakítson ki és az erre vonatkozó tájékoztatót a gyógyszertár bejáratánál április 27-én reggeltől függessze ki.

 

Időközben kapott információ szerint hasonló intézkedés bevezetésére kerül sor Miskolcon is.

 

 

3. Katasztrófavédelmi ellenőrzések

 

Tegnapi tájékoztatásomat megismételve jelzem, hogy hozzám eljutott hírek szerint több helyen kezdődtek a Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a veszélyhelyzeti jogrend állapotra tekintettel a 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján katasztrófavédelmi ellenőrzések. Katasztrófavédelmi ellenőrzésekre gyógyszertárakban is sor került / kerülhet.

 

A rendelkezésemre álló információk alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy
-  az egészségügyi veszélyhelyzethez kapcsolódóan van-e speciális eljárásrend,
-  a dolgozók részesültek-e ennek megfelelő oktatásban,
-  használnak-e védőfelszerelést,
-  van-e speciális fertőtlenítési protokoll,
-  a fertőtlenítés rendszeres végzésére vonatkozóan van-e megfelelő dokumentáció.

 

Mindezekre tekintettel szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy
-  a gyógyszertárak rendelkeznek minőségügyi kézikönyvvel (a Kamara Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadása a Kamara honlapjáról letölthető és az adott gyógyszertárra adaptálható),
-  a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vonatkozó, jelenleg hatályos veszélyhelyzeti eljárásrendet közzétettük többek között a 14. számú (március 25.) és a 15. számú (március 26.) kamarai tájékoztatóban valamint a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számában és az alábbi linkre kattintva ismét elérhetővé tesszük:

 

https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20200325/gyellatas-eljaras.pdf

 

-  a speciális fertőtlenítési eljárásrend a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vonatkozó, jelenleg hatályos veszélyhelyzeti eljárásrend részét képezi,
-  valamennyi gyógyszertári dolgozó oktatását el kell végezni és erről az igazolást célszerű aláíratni,
-  a gyógyszertárakban megfelelő maszk és a betegekkel való kapcsolattartás idején gumikesztyű használata indokolt,
-  a takarítási dokumentáció eleve része a Belső Minőségügyi Kézikönyvnek, amit a speciális helyzetre tekintettel fertőtlenítési dokumentációval célszerű kiegészíteni.
Amennyiben ezekről az ellenőrzésekről (mit és hogyan ellenőriznek) további információk jutnak el hozzám, természetesen további tájékoztatást adok.

 

Budapest, 2020. április 24.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782893

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo