Koronavírus kamarai tájékoztató 29.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

 

1. Tanulmányok a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban
A Gyógyszerészet 2020. áprilisi számában több közlemény foglalkozik az új koronavírus járvánnyal:
-  Dr. Katz Zoltán: SARS-CoV-2 fertőzöttek gyógyszeres terápiájának lehetőségei
-  Dr. Becskeházi-Tar Judit: A kórházi-klinikai gyógyszerészet veszélyhelyzeti felkészültségi modellje a COVID-19 járvány nemzetközi tapasztalatainak értékelése alapján
-  Dr. Hankó Zoltán: A gyógyszerészetet érintő fontosabb közelmúltbéli jogszabályi változások
A közlemények az alábbi linken elérhetők:
https://mgyt.hu/wp-content/uploads/2020/04/Gyogyszereszet-2004_Covid-19-1.pdf

 

2. A COVID-19 járványhoz kapcsoló fertőtlenítésről
Mivel többen érdeklődtek a koronavírus-járványhoz kapcsolódó fertőtlenítési eljárásokról, két dokumentumot ajánlunk a figyelmükbe:
- A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető aktuális eljárásrendet (amelyre az április 7-i 24. sz. tájékoztatónkban már felhívtuk a figyelmet),
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16
- Az EMMI Egészségügyi szakmai kollégium gyógyszerellátási gyógyszerészet Tagozatának ajánlása a COVID-19 eljárásrenddel kapcsolatban. A dokumentumot megjelentettük a 14. sz. tájékoztatóban március 25-én, elérhető az ÁEEK honlapján és megjelent a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számában is.
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20200325/gyellatas-eljaras.pdf

 

3. Figyelemfelhívás
Tegnapi figyelemfelhívásomat megismételve jelzem, hogy több helyről jutott el hozzám arra vonatkozó információ, hogy gyógyszertárak, telefonos megkeresésre, telefonáló által bemondott TAJ-szám alapján adnak tájékoztatást konkrét TAJ-számhoz tartozó személynek felírt gyógyszerekről, sőt ilyen telefonos bemondást követően egyesek házhoz szállítást is vállalnak.

A veszélyhelyzet ideje alatt módosult szabályozástól függetlenül (ami a TAJ-szám alapján történő gyógyszer-kiváltást lehetővé teszi, ha a gyógyszer kiváltója igazolja önazonosságát és adatai rögzítésre kerülnek), a telefonon történő érdeklődésre adott tájékoztatás során a gyógyszerész konkrét beteg személyes és egészségügyi adatait adja ki. Ez illetéktelen személynek nyújtott tájékoztatás/szolgáltatás esetén adatvédelmi incidensnek minősülhet.

 

Budapest, 2020. április 16.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816457

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo