Koronavírus kamarai tájékoztató 26.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

 

1. Prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr a Kamara elnökéhez küldött üzenetében „Áldott húsvéti ünnepeket” kíván valamennyi gyógyszerésznek.

 

2. Bekapcsolódási lehetőség az OGYÉI online tiszti gyógyszerészi fórumába

 

Dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész április 8-án az alábbi levelet kiküldte a gyógyszertárak hivatalos e-mail címére, de a cél az, hogy minél több gyógyszertárban dolgozó szakembert (gyógyszerész, szakasszisztens, asszisztens) be tudjanak vonni az online fórumba. Ezért – tiszti főgyógyszerész úr kezdeményezésére – tájékoztatónkban is örömmel tesszük közzé a felhívást:

 

„Tisztelt Gyógyszerész Asszony! Tisztelt Gyógyszerész Úr!


Mind a közforgalmú, mind pedig az intézeti gyógyszerellátás hatalmas innovációs potenciállal rendelkezik a koronavírus magyarországi megjelenése óta. Érthető módon, csökkennek a személyes interakciók a kollégák között, de ez nem lehet akadálya a szakmai konzultációknak és továbbképzéseknek. A jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy hiteles információk és a gyakorlatban jól működő megoldások minél szélesebb szakmai nyilvánosságot kapjanak.

A kényszer és az innováció hívta életre a ,,Tisztigyógyszerész online"-t. Kérem az ALÁBBI linken található kérdőív kitöltését, és minél szélesebb szakmai körben (gyógyszerész, szakasszisztens, asszisztens) történő terjesztését.


Jó egészséget kívánok!


Tisztelettel:
El Koulali Zakariás
országos tisztifőgyógyszerész”

 

3. A koronavírus-járvány hatása a gyógyszertárak forgalmára

 

Az IQVIA és a Kamara közötti együttműködés részeként a gyógyszertárak 12. heti (március 16-22.) forgalmi adataival kapcsolatos elemzést kaptunk az IQVIA-tól. Az elemzés kb. 800 gyógyszertár forgalmi adatainak ismeretében, az egész piacra extrapolált adatokat tartalmaz. Az elemzés néhány meghatározó adatát az alábbiakban ismertetjük:

 

a) A vényköteles forgalom (Mio HUF/hét)

 

7. hét

8. hét

9. hét

10. hét

11. hét

12. hét

2019

11.708

9.944

9.794

10.717

10.471

10.671

2020

12.408

10.633

11.461

11.666

15.520

18.982

 

Az adatok szerint a 11. héten a 10. héthez képest 33%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 22,3%-os növekedés tapasztalható, a 12. hét forgalma a 2019. év hasonló időszakához képest 77,9%-os növekedést jelez.

 

A vényköteles kategóriában


-  a kardiovaszkuláris terület gyógyszereinél a 11. héten a 10. héthez képest 43,4%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 33,5%-os növekedés volt tapasztalható, ez az előző év ugyanezen időszakához képest összesen 99,7%-os növekedés,
-  a tápcsatorna és anyagcsere terület gyógyszereinél a 11. héten a 10. héthez képest 46%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 31,5%-os növekedés volt tapasztalható, ez az előző év ugyanezen időszakához képest összesen 123,1%-os növekedés,
-  a központi idegrendszer gyógyszereinél a 11. héten a 10. héthez képest 24,8%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 21,4%-os növekedés volt tapasztalható, ez az előző év ugyanezen időszakához képest összesen 63,1%-os növekedés,
-  a vér- és vérképzőszervek gyógyszereinél a 11. héten a 10. héthez képest 36,8%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 28,2%-os növekedés volt tapasztalható, ez az előző év ugyanezen időszakához képest összesen 101,8%-os növekedés,
-  a légző-rendszer gyógyszereinél a 11. héten a 10. héthez képest 43,4%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 29,5%-os növekedés volt tapasztalható, ez az előző év ugyanezen időszakához képest összesen 103,5%-os növekedés.

 

Ugyanakkor a gyógyszertári készletszintekben jelentős változás még nem volt tapasztalható.

 

b) Vény nélküli forgalom (Mio HUF/hét)

 

7. hét

8. hét

9. hét

10. hét

11. hét

12. hét

2019

6.493

5.763

5.547

5.861

5.438

5.562

2020

7.189

6.609

8.016

7.299

11.155

12.610

 

 

Az adatok szerint a 11. héten a 10. héthez képest 52,8%-os, a 12. héten a 11. héthez képest további 13%-os növekedés tapasztalható (a 10. héthez viszonyítva összesen 73%-ot), a 12. hét forgalma a 2019. év hasonló időszakához képest 126,7%-os növekedést jelez.

 

A regisztrált OTC-termékek piaca 85%-ot nőtt a 12. hétre a 10. héthez képest (ez több mint 2,5-szeres forgalom az előző év ugyanezen időszakához képest.

 

Az immunerősítők piaca a 12. hétre csaknem 140%-os növekedést ért el a 10. héthez képest, ami több mint 4x-ese a 2019-es forgalomnak. A vitaminok forgalma is megduplázódott a 10. héthez képest (és kb. 2,4-szerese a 2019-es adatnak), a fájdalomcsillapítók és lázcsökkentők pedig közel 2x-szeres forgalmat produkáltak 2019-hez képest (a 11. héten 45,8%-os növekedést produkálva a 10. héthez képest, a 12. héten pedig további 21,7%-os növekedést a 11. héthez képest).

 

Ugyanakkor a 11. héten a gyógyszertári készletszintek 3,9%-kal csökkentek az előző héthez képest, a 12. héten pedig további 3,3%-os készletszint-csökkenés volt tapasztalható.

 

A 13. hét forgalmi adatait egy következő tájékoztatóban ismertetem.

 

 

4. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HUPSA) felhívása

 

A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének elnöke az alábbi felhívás közzétételét kérte.

 

Tisztelt Gyógyszerészek!

 

Csepiová Julianna vagyok, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának ötödéves hallgatója és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének elnöke.

 

A jelenlegi járványügyi helyzetben Önök megfeszített erővel küzdenek a koronavírus elleni harcban, ezért tagjaink a lehetőségeikhez mérten az Önök segítségére, tehermentesítésére szeretnék kivenni a részüket a társadalmi felelősségvállalásból. Ezen okból keresem fel Önöket, hogy az Egyesület segítségét felajánljam. Elindítunk egy programot, aminek keretében szeretnénk összegyűjteni azokat a gyógyszertárakat, ahol szükség van lelkes önkéntesekre az ország bármely területén, ezzel egyidőben pedig várjuk a jelenleg távoktatásban részesülő gyógyszerészhallgatók jelentkezését, akik tanulmányaik mellett szívesen segítenének ebben a nehéz helyzetben. A beérkezett információk alapján felvesszük a kapcsolatot gyógyszertárakkal és a hallgatókkal egyaránt, és értesítjük Önöket, ha megfelelő önkéntest találtunk. Amennyiben úgy gondolják, hogy az Önök munkavégzését megkönnyítené, ha egy lelkiismeretes gyógyszerészhallgató segítené a mindennapjaikat, kérem töltsék ki az alábbi Google Formot, ezt követően mi felvesszük Önökkel a kapcsolatot, hogy egyeztessük a további részleteket.

 

A jelentkezéshez kattintsanak a következő linkre: https://bit.ly/onkenteshallgatok

 

Köszönjük áldozatos munkájukat! Ha bármilyen kérdésük van, forduljanak hozzánk bizalommal az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

 

Üdvözlettel,

 

Csepiová Julianna
elnök, Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete”

 

A HUPSA elnökének felhívásához kapcsolódóan szeretném ismételten felhívni a figyelmet a gyógyszerészhallgatók önkéntes segítőként való foglalkoztatásáról a négy gyógyszerésztudományi kar és a Kamara által közös ismertetőjét az önkéntes segítői szerződés-mintával, amelyet a 24. kamarai tájékoztatóban már közzétettünk. A szempontrendszert és a szerződésmintát linkként most is csatoljuk.

 

Javasolt önkéntes hallgatói megállapodás mintája

 

Gyógyszerészhallgatók koronavírus-járvány alatti önkéntes munkavégzésére, illetve a záróvizsga előtti szakmai gyakorlat teljesítésére irányuló szempontrendszer

 

 

5. Néhány gyakorlati szempont

 

a) Kollégáink kérdezték a gyógyszertárban dolgozó szakemberek koronavírus-szűrésével kapcsolatos teendőket. A jelenleg hatályos NKK eljárásrend szerint az egészségügyben dolgozók fokozott önmegfigyelésre kötelezettek és tünetek esetén a háziorvosnál kell jelentkezniük. Ez esetben a szűrés sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak nem jelent költséget. Ha egy gyógyszerész vagy gyógyszertári (szak)asszisztens önmaga dönt arról, hogy ilyen tesztet vásárol vagy elvégeztet, annak költségét saját maga viseli. Ha a munkáltató foglalkozás egészségügyi orvossal dönt ilyen típusú teszt elvégzéséről, ez a vállalkozás terhe, ami közvetlen költségként elszámolható (HSZA).

 

b) Magisztrális gyógyszerkészítéssel kapcsolatosan, anonimitást kérő kollégánk által a Kamarán keresztül az országos tiszti főgyógyszerésznek feltett konkrét megkeresésre („Milyen óvintézkedéseket érdemes beiktatni a jelenlegi helyzetben?”), az alábbi választ kaptuk: „Ügyeljünk arra, hogy a laboratóriumban gyógyszerkészítés előtt mindig alapos felületfertőtlenítés és szellőztetés legyen! Amennyiben a gyógyszertárban a laboratórium az officinából közvetlenül nyílik, a két helyiségben közvetlen átjárás lehetőség szerint ne legyen! A gyógyszerkészítésben résztvevő gyógyszerészek és szakdolgozók e tevékenységüket mindig tiszta ruhában végezzék, mely ruhát a gyógyszerkiadás során nem viselték! A gyógyszerkészítést lehetőség szerint a nyitvatartási idő kezdeti részében végezzék! A készítés során a kollégák viseljenek szájmaszkot és gumikesztyűt, valamint belsőleges magik készítése esetén fontolják meg a manipulátorban történő készítést, kiszerelést.”

 

c) Beteg konkrét felvetése volt, hogy a szájmaszkok értékesítése során a maszkok gyűjtő dobozából a beteg részére történő zacskóba helyezését lehetőleg ne az expediáló személy végezze azzal a gumikesztyűvel, amelyben dolgozik, mert az potenciális fertőzőforrás lehet a maszkok esetén, amelyeket a páciens akár már a gyógyszertárban felvehet. Ezeknek az egységcsomagoknak a kialakítása lehetőleg előzetesen és olyan munkatársak közreműködésével történjék, akik megfelelő személyi higiénés előkészítést követően végzik el ezt a feladatot.

 

6. Újra kinyitott az egyik koronavírus-fertőzés miatt korábban bezárt gyógyszertár

 

A Budapesti Szervezet elnöke arról tájékoztatott, hogy a Budapesten korábban koronavírus-fertőzés miatt bezárt gyógyszertárban mindenki egészséges. Az NNK által ellenőrzött két hét karantén letelt és egészségesnek nyilvánították őket, a korábban pozitív tesztet mutató kolléganőt is. A gyógyszertárat fertőtlenítették és a tisztigyógyszerésszel folytatott megbeszélés után ismét kinyitott.

 

 

7. A Kamara a facebookon

 

A Kamara április 4-én elindította facebook oldalát.

 

 

Budapest, 2020. április 9.

 

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK