Koronavírus kamarai tájékoztató 13.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Megjelent a Kormány 60/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében szükséges intézkedésekről (Magyar Közlöny 2020. évi 51. szám). A rendelet értelmében március 25-től „a pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz erős ügyfél-hitelesítést, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot”. Ezzel a rendelkezéssel az eddigi 5 ezer forintról 15 ezer forintra növekszik a bankkártya érintéssel történő használatának határa.

 

 

2. Az OGYÉI honlapján elérhető a szájmaszkok gyártói és forgalmazói számára készült összefoglaló március 19-én frissített változata. Ennek figyelembe vétele azért fontos, mert az elmúlt napokban különféle szervezetek kezdtek el különféle minőségű szájmaszkot előállítani és forgalmazni. Az OGYÉI főigazgató-helyettesének ezzel kapcsolatos álláspontja szerint a nem megfelelő minőségű maszk „nemhogy nem tölti be szándékolt védelmi funkcióját, de alkalmatlansága a viselője előtt nem lesz ismert, aki ezáltal a hamis biztonságérzetében bátrabban fog mozogni a járványügyi szempontból igen veszélyes környezetben, csaknem ugyanúgy kitéve ezáltal magát a fertőzésnek, mintha semmilyen eszközzel nem védekezne. Az alapvető követelményeknek való megfelelés továbbra is közegészségügyi érdek.”

 

Az összefoglaló az alábbi linkre kattintva elolvasható:

 

https://www.ogyei.gov.hu/osszefoglalo_az_arcszajmaszk_gyartok_illetve_forgalmazok_szamara

 

1. Többen jelezték tegnap, hogy a Klarex CHS néven gyártott, a FIP és az OGYÉI ajánlásában korábban közzétett összetételű (etanol, hidrogénperoxid, glicerin) fertőtlenítő oldatot a HPH-tól nem tudják megrendelni. A termék a HPH cikktörzsében 500 és 1000 ml-es kiszerelésben elérhető, a gyógyszertári rendszergazdáktól a szükséges korrekciót a HPH vezérigazgatója megkérte. Remélhetően a rendelésnek ilyen technikai akadálya ma már nem lesz. Annak érdekében, hogy a gyógyszertárak saját felhasználásra történő ellátása biztosított legyen, egyelőre kérek mindenkit a kisebb volumenű megrendelésre. Mivel három műszakban, műszakonként 5 ezer liter gyártására kerül sor, a folyamatos ellátás biztosított. A fertőtlenítő használatával kapcsolatban a honlapunkon közzétett FIP ajánlást ajánlom mindenkinek a figyelmébe.

 

3. Ismételten kérem a személyi jogos gyógyszerészeket, amennyiben lehetőségük van rá, az idős és háztartásukban egyedül vagy csak idős társukkal együtt élők védelme érdekében a területileg illetékes önkormányzattal (önkormányzati képviselővel) vegyék fel a kapcsolatot. Teremtsék meg a feltételeit, hogy ezeknek a betegeknek ne kelljen a gyógyszertárba elmenni, hanem – önkormányzati segítséggel – a felírt és szükséges gyógyszereiket házhoz lehessen szállítani. Figyeljenek arra, hogy az önkormányzati segítő a gyógyszerek kiváltásakor az érintett beteg TAJ-számát ismerje.

 

4. Szeretném ismételten felhívni a figyelmet az OGYÉI március 20-án közzétett, honlapunkon elérhető és a gyógyszertáraknak is megküldött „Teendők gyógyszertárak részére…” c. tájékoztatójára, amelyben 7 pontban foglalják össze a legfontosabb tudnivalókat. Ebben nemcsak a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információk vannak benne, hanem pl. a gyógyszertárak nyitva tartás változtatásával kapcsolatos egyszerűsített eljárásra vonatkozó tájékoztató is.

 

5. Kérek minden személyi jogos gyógyszerészt, hogy tartsa és tartassa be a betegek és kollégáink egészségvédelmét elősegítő intézkedéseket, így pl. (1) csak az a beteg legyen bent az officinában, akit éppen kiszolgálnak, vagy átadóablakon keresztül lássák el betegeiket (lásd az OGYÉI ajánlást), (2) kollégáik szájmaszkban és gumikesztyűvel dolgozzanak és (3) az OGYÉI ajánlásban előírt fertőtlenítő és személyes higiénét szolgáló eljárásokat is alkalmazzák.

 

Budapest, 2020. március 24.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783147

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo