A Magyar Nemzeti Levéltárba látogattunk

• November 21-én a Nyugdíjas Klub egy régóta tervezett programját szervezte meg. Nagy számmal látogattunk el a Nemzeti Levéltárba.


• Múzeumpedagógusunk színes, felkészült előadásából megismertük az Országos Levéltár történetét a kezdetektől egészen napjainkig.
• A Magyar Országos Levéltár) a nemzeti kincseknek számító iratokat őrző állami közgyűjteményi intézet. Épületei Budapesten, a Bécsi kapu téren, a Daróczi úton és az óbudai Lángliliom utcában találhatóak.

Az intézmény összesen 73 kilométernyi iratanyagot, több mint 63,5 millió mikrofilm felvételt, számtalan pecsétet, térképet, fotót, tervet, oklevelet őriz. A levéltár tevékenységét, feladatát és illetékességi körét a ” Levéltári törvény” határozza meg.
• Bécsi kapu téri palotája Magyarország első, eredetileg is levéltári célokra tervezett épülete volt. 1913–1918 között készült a belső díszítése, melynek elkészítése Klebelsberg Kuno belügy-, vallás- és közoktatásügyi miniszter érdeme volt. Az épület nyilvános tereiben a történelmi jeleneteket Dudits Andor festőre bízta. A dekoratív falfestmények, a címeres üvegablakok és más díszes berendezési tárgyak pedig Róth Miksa üvegművész műhelyében készültek.

Levéltár 8• A Magyar Nemzeti Levéltár ma már szabadon látogatható, változatos programokat, kiállításokat szervez mindenki számára.
A tárlatvezetéssel egybekötött épületsétánkon tovább csodáltuk az épület akusztikáját, falfestményeit és őrzött értékeit.

levéltár 1

Levéltár6

levéltár5Nyugdíjas Klubunk őszinte szívvel ajánlja e helyet minden érdeklődőnek!

Forrás: Dr. Pálffy Beatrice
Fotó: Dr. Pálffy Beatrice és Levéltár