Please update your Flash Player to view content.

Magyar Gyogyszer xm

e recept2

Gyógyszerészeknek

Hivatalos gyógyszertár-kereső

Látogatóinknak

Nyitólap

Expediáló gyógyszerészek figyelmébe

78425224Egyre több helyről származó információ jut el a Kamarába arról, hogy felírási igazolásokon nem szerepel sem az orvosi bélyegző lenyomata, sem az orvos aláírása, ugyanakkor az EESZT-ben történő rögzítéshez szükséges beteg TAJ-szám pl. rajta van.

Függetlenül attól, hogy a vényíró orvos saját maga dönt erről a gyakorlatról, vagy gyógyszerészektől kap ilyen tájékoztatást, a félreértést feltehetően az okozhatja, hogy az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 8. sz. mellékletében a felírási igazolás kötelező tartalmi elemei között sem az orvosi bélyegző lenyomata, sem az orvos aláírása nem szerepel. Ugyanakkor ugyanezen rendelet 24. § (2b) bekezdése kimondja, hogy „2017. november 1. és 2018. december 31. között minden elektronikus vényen történő gyógyszerrendelés esetében kötelező papíralapú, az orvos aláírását és orvosi bélyegzőjének lenyomatát is tartalmazó felírási igazolást készíteni, és azt a beteg részére átadni.”

Túl azon, hogy a fentebb jelzett gyakorlat a jogszabályi előírásnak nem felel meg, megnöveli az esélyét a gyógyszerek kiváltásához és a vények foglalásához kapcsolódó félreértéseknek, tévedéseknek és visszaéléseknek. Ezért kérem, hogy szükség esetén a fentiekre a vényíró és felírási igazolást kiállító orvosok és kollégáink figyelmét is hívják fel.

 

Budapest, 2018. október 31.

 

Dr. Hankó Zoltán

elnök, MGYK

 

Forrás: mgyk.hu

© Budapesti Patikus - 2008 | Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!