.
Slider_2_1
Slider2_2
Slider_5_2
Slider7_2
Slider2_1
Slider2_0
Previous Next

A pápa május 2-án fogadta a Katolikus Gyógyszerészek Nemzetközi Szövetségének vezetőit. Hozzájuk intézett beszédében megköszönte a pandémia idején végzett hősies szolgálatukat, ami egyfajta hidat képez az emberek és a sokszor bürokratikus és hiányos egészségügyi rendszer közt. Azt kérte tőlük, hogy segítsék az emberek ökológiai megtérését és szolgálják az egészséges életvitel kultúráját.

 

A Covid-19 világjárvány – mondhatjuk – a gyógyszerészeket helyezte az élvonalba – mutatott rá a Szentatya. Az emberek sokszor támaszra leltek a gyógyszerészekben, amikor segítségre, tanácsra, információra volt szükségük, és ahhoz is hozzájárultak, hogy gyorsan elvégezhessék azokat a teszteket, amelyek most az élethez és a mindennapi tevékenységhez szükségesek. „Azt gondolom, hogy ez a válsághelyzet a gyógyszerészeket is egységbe tömörítette, hogy kölcsönösen támogassák egymást. Ez is csak tovább ösztönözte az egymáshoz csatlakozást.” Ferenc pápa gratulált a szövetség tagjainak, mert képesek voltak a válságot lehetőségként is értelmezni, és újra megszilárdult körükben a katolikus hagyományokra jellemző társulati elkötelezettség értéke.

 

A pápa kitért a gyógyszerészek társadalmi szerepére is, hiszen egyfajta „hidat” képeznek az állampolgárok és az egészségügyi rendszer között. A rendszer sokszor nagyon bürokratikusan működik, amit most ráadásul a járvány külön megterhelt, lelassítva a működését, némelykor egészen megbénítva a szolgálatát. Ez a betegek számára még több kényelmetlenséggel, nagyobb szenvedéssel, és sajnos további egészségkárosodással járt. Ebben az összefüggésben a gyógyszerészek világa kétszeresen hozzájárul a közjóhoz: könnyít az egészségügyi rendszer terhein, illetve enyhíti a társadalmi feszültséget. Természetesen ezt a küldetést nagy körültekintéssel és szakmai komolysággal kell végezni, hiszen az emberek számára nagyon fontos a közelség, a tanácsadás és az az összeszokottság, ami „emberszabású” egészségügyet igényel.

 

A pápa a gyógyszerészeket arra a sajátosan mai küldetésükre is emlékeztette, amivel a hozzájuk érkező embereket hozzásegítik az átfogó ökológiára való megtérésre, aminek társadalmi és kulturális értéke is van. Közös hivatásunk egy olyan életstílus elsajátítása, amely egyre inkább tiszteli azt a környezetet, amibe Isten helyezett minket, és ami a mi közös otthonunk. Az egészséges táplálkozás és általában az életvitel is része ennek az életmódnak. A pápa úgy véli, hogy a gyógyszerészek is elősegíthetik ennek a gondolkodásmódnak a kultúráját, nagyobb öntudattal törekedve az egészséges életmódra. Mindehhez ihletet adhat az az évezredes hagyomány, amely itt Európában a kolostorok ősi gyógyszertáraihoz kapcsolódik. Hála Istennek, régi gyökereink tovább gazdagodhatnak más kultúrák tudásával és gyakorlatával, például amit a keleti népek vagy az amerikai kontinens őslakosai őriznek. A pápa arra is bíztatta a gyógyszerészeket, hogy segíthetnek leleplezni a hamis jólét megtévesztéseit, hogy helyette olyan igazi „jólétre” neveljék az embereket, ami nem kevesek kiváltsága, hanem mindenki számára elérhető.

 

Búcsúzáskor minden jót kívánt a pápa a katolikus gyógyszerészek munkájához és társulati életükhöz, majd apostoli áldását adta rájuk, Szűz Mária és védőszentjük, Leonardi Szent János közbenjárását kérve.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783256

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo