Slider_2_1
Slider2_2
Slider_5_2
Slider7_2
Slider2_1
Slider2_0
Previous Next

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2021. szeptember 23-i ülésén önálló napirendi pontban foglalkozott a gyógyszerek csomagküldés, illetve házhozszállítás keretei közötti lakossági értékesítésével. Ennek indoka, hogy különféle gyógyszertári láncokkal kötött szerződésekre hivatkozással egyre több csomagküldő szolgálat jelenti be a lakossági gyógyszerellátásba történő bekapcsolódását.

A Kamara elnöksége ezt a gyógyszerbiztonságot súlyosan veszélyeztető jelenségnek tartja!

 

 

1. A gyógyszerellátás egyik legfontosabb alapelve a zárt forgalmazási rend biztosítása a gyógyszer gyártásától egészen a betegnek történő átadásig. A gyógyszerek gyártása hatósági engedélyhez kötött. Ennek részét képezi, hogy a gyár csak hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszer-nagykereskedőnek értékesítheti a gyógyszereit, a nagykereskedő pedig csak érvényes működési engedéllyel rendelkező gyógyszertárnak szállíthat gyógyszert. A gyógyszertár pedig megfelelő végzettséggel és működési engedéllyel rendelkező szakembert köteles foglalkoztatni a gyógyszerek betegnek történő kiszolgáltatásához, és ez a tevékenység szigorúan dokumentált. A zárt forgalmazási rend doboz-szinten garantálja a betegnek kiszolgáltatott gyógyszer minőségét, hamisítás-mentességét és a használatához szükséges információkat. Tevékenységi engedéllyel és megfelelő szakemberrel nem rendelkező alvállalkozók bevonása a lakossági gyógyszerellátásba (1) súlyos gyógyszerbiztonsági kockázatot hordoz, (2) adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen ezek az alvállalkozók semmilyen egészségügyi adat kezelésére nem jogosultak, továbbá (3) a gyógyszer-alkalmazáshoz szükséges információk átadása sem biztosított.

2. A csomagküldés, a házhoz szállítás és az internetes gyógyszerforgalmazás jelenlegi szabályozása mindhárom tevékenységet gyógyszertárhoz köti, a hatályos szabályozás azonban korszerűtlen és inkoherens. Nem egyértelműek ezen tevékenységek (1) végzésének szakmai és gazdasági feltételei, (2) a hatósági engedélyezésére és ellenőrzésére vonatkozó keretei, (3) a szabályozás nem veszi figyelembe az online kereskedelem elmúlt években történő térhódítását, továbbá (4) figyelmen kívül hagyja a kistelepülések gyógyszerellátás-javítására irányuló politikai és szakmai törekvéseket. A jelenlegi szabályozás korrekcióját a Kamara már többször kezdeményezte, eddig eredmény nélkül.

3. A jelentős mértékben nagykereskedői érdekkörbe tartozó gyógyszertári láncok által szervezett csomagküldő szolgáltatások – kihasználva a szabályozás hiányosságát, kizárólag forgalmuk növelése érdekében, de lakossági igényre hivatkozva – figyelmen kívül hagyják a gyógyszerellátás struktúrájára és a gyógyszerész gyógyszerellátásért viselt személyes felelősségére vonatkozó jogszabályi előírásokat is, ami a gyógyszerellátás rendszerének további torzulásával járhat.

Mindezekre tekintettel a Kamara elnöksége kéri az gyógyszerpolitikáért és ellenőrzésért felelős politikai és hatósági vezetőket, hogy (1) a jogszabályi keretek szükséges korrekciójáról a lehető legrövidebb időn belül kezdődjenek tárgyalások és (2) a megfelelő korrekciók hatályba lépéséig alvállalkozókhoz köthető csomagküldő és házhoz szállítási tevékenységet ne támogassák és ne engedélyezzék, (3) a jogszabálysértő gyakorlattal szemben pedig következetesen lépjenek fel.


Budapest, 2021. szeptember 23.


A Magyar Gyógyszerészi Kamara képviseletében:

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök

 

pdf A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének állásfoglalása a gyógyszerek csomagküldő és házhoz szállítási tevékenységével kapcsolatban PDF formátumban ide kattintva olvasható. (238 KB)

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6809380

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo