Slider_2_1
Slider2_2
Slider_5_2
Slider7_2
Slider2_1
Slider2_0
Previous Next

A Covid-19-járvány alatti helytállásért – Orbán Viktor szavai szerint – a minden egészségügyi dolgozónak járó bruttó félmilliós bérkiegészítések kifizetésére július elsején 92 milliárdot fordítanak az állami költségvetésből.

A mintegy 160 ezer jogosult elsősorban az életmentésből, a gyógyításból, a logisztikából, az irányításból vette ki elismerésre méltóan a részét, mégis, Kásler Miklós miniszter bejelentését követően a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, majd pedig a Magyar Orvosi Kamara is közleményt adott ki.

 

Hankó Zoltán a gyógyszerészek nevében tette szóvá, hogy a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói nem részesülnek az egyszeri juttatásból, hiszen „valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt”. Az intézkedés egyébként közel 12 ezer dolgozót érintett volna.

 

A Kincses Gyula vezette orvoskamara – a kibicnek semmi sem drága elv alapján – azonnal amolyan balkézről igyekezett a gyógyszerészek mellé állni, és saját politikai érdekei szerint velük együtt követelni az „egészségügyi dolgozók egyenlőségét”. Még később, pontosan vasárnap délután már a gyógytornászok és a szociális szférában dolgozók is csalódva vették tudomásul, hogy ők is lemaradtak.

 

Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét sikerült vasárnap késő délután telefonon elérni:

 

– A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna – mondta honlapunknak Kásler Miklós. – Horváth Ildikó államtitkár asszony azért nem tudott válaszolni a kérdésükre, mert arról már a kormányülés döntött. A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket – fogalmazott a demokrata.hu-nak az emberi erőforrások minisztere.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: demokrata.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

HET 2019 023xOK

MGYK Országos Szervezet

Oldalletöltések száma: 5841744

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo