Napjainkban, amikor a koronavírus-pandémia újabb és újabb hullámaival találkozunk, a légszennyezettség számos régióban nő, és a légúti allergének az emberek jelentős részének okoznak allergiás tüneteket, ezért egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hatékonyan működő légtisztító rendszerek.

A hagyományos, fizikai szűrésen és adszorpciós elven működő légtisztító rendszerek hatásosságát ma már egyéb innovatív megoldások javíthatják. Vagyis, az előszűrők, aktív szenes szűrők, antibakteriális filterek és HEPA-filterek a hatékonyságnövelés jegyében egyéb módszerekkel kombinálhatók, ilyen a plazma cluster ion technológia. A légtisztító technológia kulcsfontosságú ionjai azok a pozitív töltésű oxóniumionok (H3O+), illetve negatív töltésű oxigénmolekula-ionok (O2-), amik feszültség hatására, atmoszferikus nyomáson képződnek a PlasmaclusterTM készülékben. A kísérletek alapján az irreverzibilis károsodások a baktériumok és a vírusok felszíni struktúráiban, tipikusan a fehérjékben következnek be. A Sharp vizsgálatai alapján az ionclusterekkel való „találkozás” során például a koronavírusok felszíni tüskefehérjéi, illetve az influenzavírusok felszínén fellelhető hemagglutinin fehérje szenved el irreverzibilis, ugyanakkor a fertőzőképességet befolyásoló károsodást.

Összegzés

A plasmacluster ionokkal történő levegőtisztításnak mind az iparban, mind a háztartásokban helye lehet, ha a cél a légkörben található mikroorganizmusok fertőzőképességének, valamint az allergének allergenitásának a csökkentése.A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.